Open Kaart Reflecties

In deze tentoonstelling reageren vier kunstenaars op de lopende tentoonstelling Open Kaart – van atlas tot streetmap en op het onderwerp cartografie. Open Kaart Reflecties is te zien van 7 april tot en met 20 augustus 2023.

Gert Jan Kocken (1971), Remy Jungerman (1959), Jan Rothuizen (1968) en Qiu Zhijie (1969) worden in hun werk geïnspireerd door het maken van kaarten. Ze brengen op verschillende manieren het verleden, actuele maatschappelijke onderwerpen en emoties in kaart. Thema’s als de omgang met het koloniale verleden, oorlog en geweld, het in kaart brengen van identiteit en het vastleggen van tijdsbeelden staan daarbij centraal.

Gert Jan Kocken
Gert Jan Kocken gebruikt in zijn werk historische kaarten en documenten en legt deze over elkaar heen om het verleden te analyseren, te verbinden en te begrijpen. Een voorbeeld is het werk Depictions of Rotterdam 1940-1945. Hierin legt hij verschillende gebeurtenissen die in Rotterdam plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog vast in één gelaagde plattegrond. In zijn recente werk Fission (2023) brengt Kocken de gebeurtenissen rondom de creatie en het gebruik van de atoombom in kaart. Kopieën van brieven, krantenartikelen en documenten confronteren de kijker met kille feiten. Tussen alle data ontdekt Kocken dat er in 1939 een moment was dat twaalf mensen hadden kunnen beslissen de atoombom niet te ontwikkelen.

Gert Jan Kocken, Fission, 2023

Remy Jungerman
Remy Jungermans liefde voor abstractie is onder andere ingegeven door kunst van de kunstbeweging De Stijl en door het ‘grid’. Het grid van kaarten inspireert hem al jaren. Hij verwerkt daarnaast de koloniale geschiedenis en zijn eigen verleden in zijn kunst. Langs moederskant stamt Jungerman af van de Marrons, slaafgemaakten die aan de slavernij ontsnapten door het Surinaamse regenwoud in te vluchten. Daar bouwden ze een nieuwe cultuur op, verwant aan de wereld die zij kenden uit West-Afrika. Het werk Orgade (2008), waarin fragmenten van (Nederlandse) kaarten worden gebruikt, getuigt van Jungermans liefde voor het grid en primaire kleuren, die tegelijkertijd verwijzen naar Winti, een Afro-Surinaamse religie.

Remy Jungerman, Orgade, 2008

Jan Rothuizen
Als tekenaar brengt Jan Rothuizen op intrigerende wijze plaatsen, mensen en situaties in kaart. Zijn stijl is een combinatie van striptekenen en cartografie. Met luchtige, toegankelijke teksten en tekeningen laat hij de afgebeelde plekken tot leven komen en maakt hij ingewikkelde thema’s bespreekbaar. Rothuizen raakt geïnspireerd door hoe een omgeving invloed heeft op de mensen die zich erin bewegen. Naast tekeningen maakte hij voor deze tentoonstelling een serie globes, geïnspireerd op werk uit de tentoonstelling, die als lampionnen in de ruimte hangen.

Jan Rothuizen, Domiz Camp overview, 2014

Qiu Zhijie
Westerse filosofie en Chinese geschiedenis zijn belangrijke invloeden in het werk van Qiu Zhijie. Hij brengt hij culturele maatschappelijke en emotionele infrastructuren letterlijk in kaart. Qiu verbeeldt een plek of sociale infrastructuur, waarbij je als toeschouwer de getekende verwijzingen en overpeinzingen als een route van A naar B volgt. Qiu beschouwt deze manier van ‘mapping’ als universeel. Zijn kaarten van het leven lijken op traditionele, Chinese inktschilderijen van landschappen. Wie goed kijkt en leest, ziet echter dat er een wereld van verbeelding en associaties achter schuilgaat.

Qiu Zhije, Map of Total Art, 2012