Cmd P for 2079

Een futuristische reis door de wereld van print

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het Allard Pierson en het AGA LAB, voorheen Amsterdams Grafisch Atelier.

De titel Cmd P for 2079 verwijst naar de sneltoetsen op de Mac-computer voor het afdrukken van documenten.

Voor de tentoonstelling Cmd P for 2079 selecteerden curator Sofie van Dederen en AGA LAB vier internationale kunstenaars om onderzoek te doen naar tactiele media, zoals print en drukwerk, en te speculeren over de toekomst van het medium. Zij doen dat binnen het artists-in-residence programma van AGA LAB, en in samenwerking met conservatoren van het Allard Pierson die collecties beheren op het gebied van grafische vormgeving, typografie en kalligrafie. Wie zal bepalen wat en hoe we overdragen, en hoe werkt de vluchtigheid van digitale media door op toekomstige generaties? Bestaat het gedrukte kunstwerk nog in 2079 en zo ja, hoe ziet het eruit?

Cmd P for 2079 geldt als afsluiting van de ‘residency’ periode. De kunstenaars die eraan meewerken zijn Åbäke (UK), Karin Ferrari (AT/IT), Emre Hüner (TR/NL) en ooooo (*). Van 3 november 2019 tot en met 19 januari 2020 is de uitkomst van het project te zien in het Allard Pierson. Vervolgens wordt de expositie voortgezet in het Frans Masereel Centrum, de nieuwe expositieruimte van de Vlaamse collega-instelling van AGA LAB.

Expeditie naar AGA LAB op 20 december van 14.00 tot 16.30 uur*. Met live demonstraties van diverse grafische technieken in de kunstenaarswerkplaats van AGA LAB. Wil je deelnemen? Mail dan naar communicatie@allardpierson.nl.

Tour door de expositie met een van de kunstenaars van de constellatie 00000 op 20 december van 11.00 tot 13.00 uur en zondag 19 januari van 14.00 tot 16.00 uur. Gratis op vertoon van een museumticket.*

*Onder voorbehoud. Kijk enkele dagen vooraf op de agenda voor actuele informatie.

60 jaar AGA LAB

Aanleiding van het onderzoek is het 60-jarig bestaan van AGA LAB. Als collectieve maak- en onderzoeksplek geeft AGA LAB kunstenaars, ontwerpers en fotografen de ruimte om zich te richten op materiaal, beeld en techniek. In 1958 werd AGA LAB voor kunstenaars opgezet als ‘Amsterdams Grafisch Atelier (AGA)’. De faciliteiten die de werkplaats tegenwoordig biedt, geven ruimte om te experimenteren met grafische technieken zoals zeefdruk, ets, lithografie en digitale technieken.

Cmd P for 2079 is een co-productie van AGA LAB en Frans Masereel Centrum (België), in nauwe samenwerking met het Allard Pierson en met financiële steun van Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Pictoright Fonds en Prins Bernard Cultuur Fonds. Met dank aan: Platform 0090 Vlaanderen en Kessels Kramer.