16 november: Foodie Festival

Ontmoet de schrijvers van de allernieuwste kookboeken, volg inspirerende workshops en luister naar chefs, bloggers en (culinaire) historici!

Koop je kaartje voor het Foodie Festival

Over dit evenement

Op het Foodie Festival hoor je alles over de laatste ontwikkelingen in de wereld van kookboeken, en maak je kennis met het heden en verleden van onze eetcultuur. Niemand minder dan Claudia Roden, de grande dame onder de kookboekenschrijvers, is er dit jaar bij. Haar boek De Joodse keuken komt dit najaar opnieuw uit, en ze vertelt op het Foodie Festival over de Joodse eetcultuur van Amsterdam. Over de eetcultuur van nu vertelt foodblogger van het jaar Mooncake (Jonneke de Zeeuw), zij kent alle adresjes in Nederland en ver daarbuiten. Danny Jansen van 24Kitchen heeft een kleine tentoonstelling gemaakt met de rijke collectie historische kookboeken van het Allard Pierson en geeft rondleidingen. Je kunt ook aansluiten bij de rondleiding die Cees Holtkamp geeft in Patisserie Holtkamp, die dit jaar 50 jaar bestaat! Daarnaast zijn er natuurlijk ook proeverijen en kun je je boekenkast weer aanvullen met kookboeken uit de Pop-up Kookboekhandel. En nog veel meer!

Interviewsessies

Jonah Freud houdt verschillende interviewsessies met allerlei verschillende thema’s: bakken, Indonesisch, Surinaams, Marokkaans en Syrisch. Samen met Alain Caron interviewt ze Alain Passard, de winnaar van de Johannes van Damprijs. Passard is eigenaar van het legendarische Parijse restaurant L’Arpège, en werd bij het grote publiek bekend door de Netflixserie Chef’s Table. Ze spreekt Jacques Meerman over Mediterraneo, de historische Mediterrane keuken. Pascal Jalhay (kok en auteur van Baru Belanda, een ode aan de Indische keuken) en Francis Kuijk (Basisboek Indonesisch) over Indonesische keuken. Anas Atassi over Sumak, Recepten en verhalen uit Syrië en Nadia Zerouali over Henna Hanina: Lieve oma, verhalen tradities en recepten van Marokkaanse grootmoeders over de Syrische en Marokkaanse keuken. Tot slot spreekt ze Diana Dubois, uitgever van o.a. Het Groot Surinaams Kookboek en SuriMam Cooking (Loreen, Agatha en Martha Waal) over de Surinaamse keuken. Over de huidige trends in bakken spreekt Jonah Freud Regula Ysewijn, jurylid van Bake Off Vlaanderen en auteur van Het Brits Bakboek en Hans Spitsbaard, winnaar van Heel Holland Bakt 2017. Tot slot spreekt ze de winnaar van het Gouden Kookboek, die wordt op 7 november bekendgemaakt.

Lezingen

Er zijn verschillende lezingen die je bij kan wonen, iedere lezing belicht een andere eetcultuur: Claudia Roden vertelt over de Joodse eetcultuur in Amsterdam in de lezing Almond pastries and new herring: Of Portugese grandees and Eastern European peddlers. Foodblogger Mooncake (Jonneke de Zeeuw) werd uitgeroepen tot foodblogger van het jaar, en wordt geïnterviewd over de nieuwe Nederlandse eetcultuur. Maarten Hell vertelt over Amsterdamse eethuizen in de 17e en 18e eeuw. Jacques Meerman neemt je mee op een culinaire ontdekkingsreis rond de Middellandse Zee in de twaalfe eeuw. Marleen Willebrands vertelt over de geschiedenis van de Nederlands-Indische keuken. Lenno Munnikes vertelt over zijn onderzoek naar de het vroege begin van de broodjeszaken en de automatiek in Amsterdam en gaat in gesprek met Cees Holtkamp, van patisserie Holtkamp die dit jaar 50 jaar bestaat; Robert Sickmann, van Automatiek en Restaurant/Snackbar Sickmann, wiens oma één van de eerste automatieken in Amsterdam startte en Ben Mouwes, van Mouwes delicatessen, dé kosjere delicatessenwinkel van Amsterdam.

TV-kok én verzamelaar

Danny Jansen is kok bij onder andere 24Kitchen, maar is ook verzamelaar van historische kookboeken. Speciaal voor het Foodie Festival heeft hij samen met boekhistoricus IJsbrand van Dijk een kleine tentoonstelling uit de rijke collectie kookboeken van het Allard Pierson samengesteld . Hij geeft zelf rondleidingen langs zijn tentoonstelling.

Het LAM, een gloednieuw kunstmuseum met voedsel en consumptie als thema, presenteert kunstenaar Benjamin Li. Samen met directeur Sietske van Zanten vertelt hij over de overeenkomsten tussen kunst en koken, de Chinees-Indische restaurants die langzaam uit Nederland verdwijnen en de betekenissen van teksten en afbeeldingen op de menukaarten.

Masterclasses

Betty Koster vertelt alles over het combineren van kaas en thee en Leen Alberts vertelt over de rijke geschiedenis van bier en brengt je op de hoogte van de nieuwste trends. De laatste workshop vindt plaats in het legendarische Freddy’s Bar in Hotel de l’Europe, op de hoek van de Oude Turfmarkt. Natuurlijk wordt er in beide workshops ook geproefd!

Holtkamp

Je kunt ook aansluiten bij de rondleiding die Cees Holtkamp geeft in Patisserie Holtkamp, die dit jaar 50 jaar bestaat! Daarnaast zijn er natuurlijk ook proeverijen en kun je je boekenkast weer aanvullen met kookboeken uit de Pop-up Kookboekhandel.

Naast dit programma is er een markt met proeverijen en winkeltjes!

Het Amsterdam Symposium on the History of Food is een samenwerking tussen het Allard Pierson, Collecties van de Universiteit van Amsterdam, de Amsterdam School of Historical Studies de Rural and Environmental History Group, Wageningen University & Research en de onderzoekseenheid Social & Cultural Food Studies (FOST) van de Vrije Universiteit Brussel. Het Amsterdam Symposium on the History of Food wordt mede mogelijk gemaakt door Hotel de L’Europe en door Amsterdams Universiteitsfonds, Amsterdam School for Historical Studies / Universiteit van AmsterdamBibliotheken Eemland, Carrera Culinair, CIRFOOD, Fontaine UitgeversHuizingaInstituutLAM, Nijgh Cuisine, Rural and Environmental History Group, Wageningen University & ResearchStichting Gastronomische Bibliotheek, Uitgeverij Terra en Allard Pierson, Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

 

Tickets