(Post)colonial Foodways

15 en 16 november in de Aula van de Universiteit van Amsterdam

Het Amsterdam Symposium on the History of Food 2019 gaat over de historische relatie tussen voeding, kolonialisme en cultuur. Het heeft als doel het debat en onderzoek te stimuleren en de kloof tussen verschillende disciplines te overbruggen. Het symposium wordt georganiseerd door het Allard Pierson en de Amsterdam School of Historical Studies, beide van de Universiteit van Amsterdam en de Rural & Environmental History Group – Wageningen UR.

Programma

Op vrijdag 15 november is Katarzyna Cwiertka de keynote speaker. Katarzyna Cwiertka is hoogleraar Moderne Japan Studies (Universiteit Leiden) en de auteur van o.a. Modern Japanese Cuisine: Food, Power and National Identity (Reaktion Books 2006) en Cuisine en Colonialism and Cold War: Food in Twentieth Century Korea (2012).

In de paneldiscussie over ‘Transatlantic legacies of slavery’ treedt Ilaria Berti, promovenda verbonden aan het Munich Centre for Global History op. Zij vertelt over de eetcultuur van de slaven op de suikerplantages die een belangrijke stempel hebben gedrukt op de Caraïbische keuken. Debby Esmeé de Vlugt, PhD-student in American History, spreekt over de Black Power ideologie in Afrikaanse kookboeken uit de jaren 70-90 geschreven door Afro-Amerikaanse vrouwen, Laura Kihlström & Dalila D’Ingeo zoeken naar verklaringen voor het fenomeen “Food insecurity” dat vooral de arme zwarte bevolking in het zuiden van de VS treft die voeding, die nodig is voor een gezond en actief leven, moeten ontberen.

In het intermezzo vertellen Lenno Munnikes, PhD student KU-Leuven, en Joris Vermeer over het ontstaan van de snackbar in Amsterdam en de opkomst van de loempia en de Vietnamese variant daarop.

De tweede panelsessie van de dag draait rondom ‘Nationalist policy and (de)colonisation’. Sprekers zijn Rachel Herrmann, Sebastiaan Broere en Arnoud Arps.

Johannes van Damprijs en Joop Witteveenprijs

De dag eindigt met de prijsuitreiking van de Johannes van Damprijs 2019, de internationale oeuvreprijs voor gastronomie en de Joop Witteveenprijs 2019, de prijs voor beste historische publicatie over eten en drinken in de lage landen. De winnaar voor de Johannes van Damprijs wordt begin oktober bekendgemaakt. De winnaar voor de Joop Witteveenprijs wordt tijdens de plechtigheid bekendgemaakt. Genomineerd voor de Joop Witteveenprijs zijn Maarten Hell, De Amsterdamse Herberg 1450 – 1800 en Leen Alberts, Brouwen aan de Eem. Amersfoort, een Stichtse bierstad in de late Middeleeuwen.

Zaterdag 16 november start de dag met een bijdrage van Lola Wilhelm, PhD student bij het Graduate Institute of International and Development Studies in Geneve, over rol van de voedingsindustrie in de voormalige koloniën in Afrika en spreekt Noa Berger, Sociologie PhDstudent, over haar onderzoek naar de koloniale verleden van koffie en de gevolgen daarvan voor de huidige Franse koffiemarkt.

Gevolgd door een paneldiscussie over de rol van de gastronomie in het streven naar een eigen identiteit in landen zoals Cuba en Peru en bij de inheemse bevolking van Noord Amerika.

Het symposium wordt afgesloten door Marlou Schrover, Universiteit Leiden.

Het volledige programma staat hier.

Aanmelden

ASHF logo